štvrtok , 2 mája 2024

2023 Vojna Izrael – Palestína

 

Útok začal 7.10.2023, Palestínsky Hamas zaútočil na Izrael raketami.

Pre porovnanie ak si vezmete vojnu Rusko – Ukrajina, toto je skutočná vojna. Za 2 dni množstvo obetí, letecké útoky, bombardovanie lietadlami. Celý svet je v pozore. Začala veľka vojna medzi arabským a židovským svetom.

Nie všetci Židia, hlavne ortodoxni podporujú aktivity Izraela a sionistov. Dokonca ortodoxní Židia odmietajú existenciu Izraela, ktorý vznikol násilim po druhej svetovej vojne v 1948.

https://www.inenoviny.sk/izrael-a-predstavy-sionistov-o-vytvoreni-velkeho-izraela-a-zniceni-palestiny-a-okolitych-statov/

Na strane Palestíny je množstvo štátov. Už v deň útoku Palestíncov na Izrael začali zhromaždenia na podporu Palestíny v štátoch: Turecko, Jemen, Jordánsko, Kuwajt, Libanon, Irán, Bahrajn. Palestínci aj ich spojenci vnímajú Izrael ako neexistujúci štát a Židov v Izraeli nazývajú okupantami. Útok Palestíncov berú ako boj za návrat pôvodného územia, ktoré im Židia zobrali.

 

Letiská v Izraeli sú preplnené. Židia utekajú z Izraela, nie všetci chcú ísť do vojny. Práve v Izraeli je vojenská povinnosť pre mnoho obyvateľov. Počet aktívnych vojakov je okolo 170 000 a záloh okolo 500 000.

USA sa rozhodujú, koho budú teraz financovať. Izrael je ich najbližší spojenec a vedia, že nemôžu podporovať aj Ukrajinu. Navyše zbrane z Ukrajiny boli reexportované do Palestíny a využíva ich podľa viacerých osôb Hamas.

Hamas ukázal, aké drony použil na útok voči Izraelu. Už z týchto záberov je človekovi zle a treba sa pripraviť na budúcnosť, kedy takéto lietadielka, menšie môžu zabiť hocikoho, hocikde…

   Send article as PDF   

Check Also

Politici v Španielsku obvinili Izrael z genocídy a chcú premiéra Izraela postaviť pred Medzinárodný trestný súd

Politici v Španielsku obvinili Izrael z genocídy a chcú premiéra Izraela – Benjamina Netanyauha postaviť …