štvrtok , 10 júla 2025

Vedci v Rusku vyvinuli chlieb s cvrčkami, odporúčajú ho pre vysoký obsah proteínov

Vedci z Čeľabinska vyvinuli recepty na chlieb s cvrčkami, morskými riasami a hubami

Vďaka týmto prísadám obsahuje chlieb až šesťkrát viac bielkovín a ďalších živín užitočných pre človeka, poznamenala Juhouralská štátna univerzita.

ČELJABINSK, 2. júna. /TASS/. Vedci z Juhouralskej štátnej univerzity (SUSU) vyvinuli a upiekli nové druhy chleba, ktoré obsahujú cvrčkovú múku, ako aj múku zo zmesi húb a morských rias. Vďaka týmto prísadám obsahuje chlieb až šesťkrát viac bielkovín a ďalších živín užitočných pre človeka, povedal agentúre TASS Abduvali Tošev, doktor technických vied z Inštitútu športu, cestovného ruchu a služieb SUSU.

„Spolu s doktorandom Maximom Pašninom sme vykonali výskum, na základe ktorého sme vyvinuli múčne výrobky obohatené o netradičné proteínové materiály. Do bežnej pšeničnej múky sme pridali múku z cvrčkov domácej (Acheta domesticus) a do iných druhov chleba sme pridali múku zo zmesi rias a húb. Vypracovali sme špeciálnu tabuľku optimálnych receptov na výrobky s takýmito prísadami – pšeničný chlieb, pečivo, sušienky, krekry, keksy, cestoviny,“ uviedol zdroj agentúry.

Vysvetlil, že aj malé pridanie takýchto prvkov do bežnej pšeničnej múky obohacuje potravinárske výrobky o mikroelementy, zlepšuje chuť a ďalšie vlastnosti. Napríklad múka z cvrčkov Acheta domesticus obsahuje približne 60 % bielkovín, zatiaľ čo pšeničná múka obsahuje iba približne 10 %. Takáto múka má takmer trikrát vyšší index rozpustnosti, emulgačnú aktivitu 55,2 % oproti 12,3 % u bežnej múky a penivosť 67,4 % oproti 16,8 % u pšeničnej múky.

„Ďalším príkladom je zmes múky z rias a húb. Biomasa spiruliny Arthrospira platensis a mycélia hlivy ustricovej Pleurotus ostreatus vykazujú vysokú schopnosť viazať vodu a tuky (až 280 % a 220 %), čo 4 až 6-krát prevyšuje podobné ukazovatele pšeničnej múky,“ dodal vedec.

Podľa neho si múčne výrobky s takýmito prísadami zachovávajú svoju obvyklú chuť, ak sa dodržiavajú vedecké odporúčania. Bolo možné zistiť, že výrobky s pridaním 5 – 15 % cvrčkovej múky, 2 – 6 % biomasy spiruliny a 10 – 20 % mycéliového prášku z hlivy ustricovej majú optimálne technologické a organoleptické (chuť a vôňa) vlastnosti.

Juhouralská štátna univerzita sa v súlade so stratégiou vedecko-technologického rozvoja Ruskej federácie zameriava na rozvoj veľkých vedeckých interdisciplinárnych projektov v oblasti digitálneho priemyslu, materiálovej vedy a ekológie. V Roku vedy a techniky vyhrala SUSU súťaž v rámci programu Priorita 2030. Univerzita funguje ako regionálna projektová kancelária Uralského medziregionálneho vedecko-vzdelávacieho centra svetovej úrovne.

Na západe je Agenda 2030, v Rusku je program: Priorita 2030. Rovnaké divadlo, rovnaké aktivity proti občanom. Dohodujú sa na vojnách, aby zabíjali nevinných občanov, často Slovanov, rodiny. A oni sa smejú z ľudskej hlúposti, ako ešte niekto za nich život obetuje. A potom prídu a zoberú si majetok zabitého.

   Send article as PDF   

Check Also

Vybudujme mesto pre liberálov. Všetci budú mať povinne elektromobil, ich deti budú vyučovať LGBTI členovia a na každom rohu bude veterná elektráreň a imigračné tábory.

Vybudujme najekologickejšie a najtolerantnejšie mesto na svete. Navrhoval by som, aby títo propagátori veterných turbín …

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *